Pusat Penyelidikan Penyakit Ruminan

PUSAT PENYELIDIKAN PENYAKIT RUMINAN

Pusat Penyelidikan Penyakit Ruminan, sebelum ini dikenali sebagai Pusat Kecemerlangan Ruminan telah ditubuhkan pada tahun 2008. Pusat Penyelidikan ini menyelaras dan menumpukan kekuatan penyelidikan Fakulti Perubatan Veterinar dalam bidang penyakit ruminan ke atas penyelidikan beberapa penyakit ruminan yang berkepentingan.

Dengan kepakaran bertaraf dunia, kemudahan canggih dan rakan kongsi dipelusuk dunia, Pusat Penyelidikan Penyakit Ruminan ini menyediakan persekitaran saintifik terbaik kepada penyelidik untuk aktiviti penyelidikan, kolaborasi dan latihan kepada penyelidik muda. Kini, Pusat Penyelidikan ini mempunyai 5 penyelidik utama dan seorang pegawai penyelidik.

Buat masa ini, beberapa tajuk penyelidikan utama sedang dilaksanakan oleh Pusat Penyelidikan Penyakit Ruminan, Fakulti Perubatan Veterinar, Universiti Putra Malaysia.

Kumpulan penyelidik ini terkenal diperingkat antarabangsa tentang penyelidikan penyakit hawar berdarah pada lembu dan kerbau, penyakit radang paru-paru pada kambing dan biri-biri dan jangkitan parasit pada ruminan.

MISI

Untuk menjadi peneraju dalam penyelidikan penyakit ruminan melalui kaedah penyelidikan bersepadu dan pelbagai bidang

Objektif

• Untuk melaksanakan penyelidikan bersepadu dan komprehensif, yang merangkumi penyelidikan asas dan strategik mengenai penyakit ruminan terpilih