Profesor Dr Mohd Hair Bejo Menang | FAKULTI PERUBATAN VETERINAR
» BERITA » Profesor Dr Mohd Hair Bejo Menang

Profesor Dr Mohd Hair Bejo Menang

Prof. Dr. Mohd Hair menang "WVPA-Merial Inovasi Anugerah Vaksinasi"

Oleh Azman Zakaria
Foto oleh Marina Ismail

SERDANG, 9 Nov: Dekan Universiti Putra Malaysi (UPM) Fakulti Perubatan Veterinar, Prof. Dr. Mohd Hair Bejo telah memenangi "WVPA-Merial Inovasi Anugerah Vaksinasi" untuk kejayaan penyelidikan, pembangunan dan pengkomersialan vaksin penyakit Gumboro atau Bursal Disease Vaccine di Asia.

Penyampaian anugerah itu dibuat semasa mesyuarat baru-baru ini membuat kesimpulan World Veterinary Poultry Association (WVPA) yang berlaku di Filipina.
Prof. Dr. Mohd Hair adalah individu kedua yang memenangi anugerah yang diperkenalkan pada tahun 2015. Ia dibentangkan kepada doktor haiwan ayam atau ahli-ahli sains kesihatan aviant atas sumbangan cemerlang mereka dalam bidang inovasi dalam vaksin ayam.

Sambil melahirkan rasa terima kasih atas pencapaian beliau, Prof. Dr. Mohd Hair berkata beliau tidak menjangka untuk memenangi anugerah itu.
"Anugerah ini sebenarnya merupakan pengiktirafan antarabangsa untuk saintis di rantau ini atas sumbangan mereka dalam penyelidikan, pembangunan dan pengkomersilan produk untuk manfaat masyarakat global," katanya dalam temu bual di sini.

Sementara itu, Presiden WVPA dipetik sebagai berkata: ". Dalam Prof rambut, kita mempunyai pemenang yang layak untuk anugerah tahun ini"
penyakit bursal berjangkit akut, jangkitan virus yang sangat mudah berjangkit pada ayam. Ia menyebabkan kematian yang tinggi serta immunosuppression pada ayam. Setelah dijangkiti dengan penyakit ini dan tidak dirawat, ayam akan menjadi mudah terdedah kepada jangkitan lain dan seterusnya mati.

Prof. rambut juga berkata virus penyakit bursal yang amat getir, pertama membuat penampilan di dunia pada 1980-an manakala di Asia, ia adalah pada tahun 1990, dan vaksin yang boleh didapati sepanjang tempoh yang tidak memberi banyak perlindungan kepada ayam, sekali gus keperluan untuk vaksin baru.

Tambahnya, Penyakit Bursal vaksin atau MyVAC UPM93 telah dibangunkan pada tahun 1993 dan dikomersialkan pada tahun 2005. Vaksin hanya perlu dicampur dengan air minuman ayam '.
Sehingga 2012, sebanyak 80.460.000 dalam dos vaksin telah dijual di Malaysia manakala yang cemerlang 8.68 juta dos telah dijual di Myanmar 2011-2013, katanya.
Vaksin ini juga dijual di Vietnam.

Pada tahun 2015, MyHatch UPM 93 IBD vaksin telah dikomersialkan dengan amalan vaksinasi diadakan di taska ayam mana vaksinasi telah dijalankan pada hari pertama ayam menetas; latihan vaksin ayam amat berkesan.

Dalam membangunkan IBD vaksin, beliau berkata kajian yang sedang dijalankan untuk melahirkan generasi baru vaksin seperti rekombinan, mengakaskan vaksin tumbuhan genetik dan transgenik.

Beliau juga berkata penyelidikan telah mencapai peringkat makmal sebelum ia diperluaskan kepada ladang. - UPM

Kemaskini:: 12/04/2017 [mjamil]

PERKONGSIAN MEDIA